fbpx

Esglésies

Església de Sant Joaquim i Santa Anna

L’any 1695 es va beneir solemnement aquesta església, l’única element que es conserva de l’antic conjunt monàstic de l’Orde dels Mercedaris. És d’una sola nau amb capelles entre els contraforts i destaca per la seua rica decoració barroca, profusió de talles d’estuc, elements ornamentals de fulles, rosetes, castells, querubins i sostenidors, així com per l’abundància i bellesa del seu esgrafiat, i constitueix el millor exemple del barroc exuberant a Sogorb. L’exterior presenta un interessant joc de volums i una bona façana-capella flanquejada pel campanar; s’accedeix al temple mitjançant una pronunciada escalinata. No es tenen notícies de l’autor, però per raons estilístiques es pot adscriure a Pérez Castiel i els seus col·laboradors.

Seminari

Les edificacions corresponen al segle XVII i van pertànyer a l’orde dels jesuïtes fins a la seua expulsió en 1771. Col·legi i residència s’estructuren en una doble ala que dóna a la zona dels horts, l’eix de la qual està marcat per una gran escalinata rematada en cúpula. Entre aquestes i la façana principal, hi ha un doble claustre i l’església. Destaca encara hui aquesta església, amb planta de creu llatina, d’una sola nau i tribuna sobre les capelles. El conjunt està dominat per la gran cúpula, amb llum pròpia en el tambor i abundant talla barroca i esgrafiat.

La façana principal s’adapta a la irregularitat del carrer sorgit extramurs. En la seua sobrietat, destaquen la portada del temple i la d’accés al carrer. És allindada i està flanquejada per columnes corínties i àtic que emmarca el gran balcó.

Església dels Pares Franciscans

D’aquest conjunt arquitectònic destaca el temple, que correspon a l’arquitectura historicista de tipus neogòtic, el període d’auge del qual es dóna encara en el segle XIX i es prolonga en els primers decennis del segle XX. Al costat d’aquesta es va construir en el segle XVIII l’antic Hospital i Casa de Misericòrdia.

Església de Santa Maria

La Parròquia de Santa Maria de la catedral és l’únic element conservat de l’antic convent i col·legi de Sant Pau, dels Pares Dominics. Correspon al segle XVII i mereix atenció el seu interior per l’estructura arquitectònica, amb planta de creu llatina, cúpula i galeries sobre les capelles, semblant a l’església dels jesuïtes.

Església de Sant Pere

És l’edificació religiosa més antiga de Sogorb, consagrada en 1247. En el segle XVI se li va afegir el tram de l’actual presbiteri i en el segle XIX la Capella de la Comunió. A penes conserva la seua estructura general, corresponent als “temples de reconquista”, amb arcs faixons i sostrada de fusta amb dos vessants.

Església de Sant Martí

Va ser construïda en el segle XVII, com a part integrant del convent de Monges Agustines fundat pel bisbe Ginés de Casanova. Del conjunt destaca el temple, de sòbria bellesa, com a exemple de classicisme prebarroc. Aquesta església ha conservat els seus altars, tallats amb fusta daurada, així com moltes de les seues pintures, entre les quals hi ha obres de Ribalta, Castañeda, Horta, Bayuco i altres valencians del XVII. Es conserva també l’antic retaule gòtic del Beateri, dedicat a Sant Martí, que és obra de Jacomart – Rexach.