fbpx

Exposició de Gegants i Cabuts de Segorbe

Exposició de Gegants i Cabuts de Segorbe

-Lloc: 1º pis del edifici de l’Oficina de Turisme i el Centre d’Interpretació de l’Entrada de Bous i Cavalls.

-Horaris: De dilluns a divendres de 9 a 14h i de 16 a 18h, dissabte de 10 a 14h i de 16 a 18h i diumenges i festius de 10 a 14h.

-L’entrada és gratuïta.

Els gegants i cabuts son un símbol a les festes segorbines. Son una tradició popular que es celebra en moltes festes locals. A Segorbe aquestes figures grans fan un preludi de les festes més importants de la ciutat. Dites figures desfilen a la darreria d’agost quan comencen les festes patronals i a la celebració del Corpus Christi de la ciutat.

La tradició consisteix en fer desfilar les figures i fer-les ballar a les places principals de la població, els cabuts perseguint a la gent que acudeix a la festa, normalment als xiquets que els esperen amb nerviosisme i curiositat.

Els gegants son figures de diversos metres d’altura portats per una sola persona, aquest fa girar i ballar al gegant al so de cançons de la banda de música de la ciutat.

Les figures son fetes de cartró – pedra, amb una carcassa de fusta que es cobreix per robes amples. Els gegants tenen altura desproporcionada, fent un efecte de noblesa, figures que representen normalment arquetipus populars o figures històriques de rellevància local, mentre que els cabuts, de menys altura, destaquen per la proporció del cap, donant-li un efecte més còmic o mitològic.

A Segorbe, hi ha hagut tres generacions de colossos, fins ara desconeguts, sempre han representat les races del món: l’africana, l’asiàtica i l’europea (caucàsica), compostes per tres parelles i aquestes, i aquestes, al seu torn, formades per una figura masculina i altra femenina, popularment conegudes a la nostra ciutat com:

  • Raça africana: El Moro i la Mora
  • Raça asiàtica: El Xinès i la Xinesa
  • Raça europea (caucàsica): El Rei i la Reina.

Primera generació

La primera generació de Gegants de la qual tenim constància, data d’abans de la Guerra Civil espanyola, no es pot datar amb exactitud, ja que es manca d’arxius escrits que testimonien dades d’aquesta generació.

Així com desconeixem  dades substancials del seu origen, també desconeixem dades de la seua desaparició, però es pot adoptar l’idea de que aquesta generació de gegants va ser destruïda al conflicte bèl·lic que tants destrosses va fer a la nostra regió a juliol del 1938, ja que nombrosos bombardejos van devastar edificis de nostra localitat. Podem pensar que les figures no van córrer millor sort.  Tot i la suposada brevetat de la seua existència, van marcar una tradició que, com vorem, seguiria sent respectada i admirada per les generacions futures de segorbins i segorbines.

Segona generació

A l’any 1941, un grup d’artistes segorbins, va plasmar la idea de que des de feia molt de temps rondava pel seu cap: recuperar la tradició dels gegants. Aquest grup d’artesans, de ben segur, recordaria amb enyorança les desmesurades figures que abans de la Guerra Civil feien desfilada pels carrers de Segorbe realçaven els esdeveniments en els quals hi participaven. Per això, els artistes Ricardo i Francisco Martín, Jacinto Garcés i José Lino, decidits, van empendre l’assemblatge de les efígies colossals amb materials humils: tela, cartró i fusta, i valent-se de les seues mans experts i incansables, van donar forma al cartró i per la festivitat del Corpus Christi de l’any 1941, les noves figures van ser presentades davant la sorpresa i admiració, tenint lloc la seua primera cercavila en aquesta data tan senyalada del Calendari Litúrgic Cristià; festa en la que tradicionalment per tota Espanya, els Gegants i Cabuts acompanyen en processó al Santíssim sagrament o  la Sagrada Forma, portada pel Senyor  Bisbe.

Per quasi sis dècades, aquestos colossos van realçar diversos actes de les Festes de Segorbe (cercavila del cap de setmana del Corpus, la inauguració de la loteria i van estar presents a l’escenari a una presentació de la Reina de les Festes) i van formar part en esdeveniments senyalats i trobades de tota la geografia espanyola.

Aquesta generació de gegants va perdurar en el temps fins a l’any 2000, any en que l’Ajuntament decideix retirar dites figures degut al seu estat de deteriorament avançat. Cal destacar que els materials amb els que foren construïdes, son prou sensibles al vaivé del pas dels anys (viatges, transports, arranjaments…).

Restauració dels antics gegants i cabuts

Els antics Gegants i Cabuts de Segorbe van ser restaurats l’estiu de l’any 2016 per un grup de persones: Pilar I. Devesa, Amparo Garnes, Asunción Gómez, Jesús Zafón, José Luis Garnes i Sebastián Garnes, quins van reparar íntegrament els caps dels mateixos, les quals es trobaven deteriorades. Per a això diverses associacions segorbines van cedir els seus locals de forma voluntària per a les tasques, que van durar dos mesos aproximadament.

Aquestos exemplars pots veure’ls als carrers de Segorbe a les dades assenyalades o a l’exposició dels antics gegants i cabuts de la ciutat, situada al mateix edifici que l’Oficina de Turisme i l’entrada és gratuïta. (Informació cedida per Sebastián Garnes i Jesús Zafón). Si vols conèixer més de la restauració de la segona generació de gegants i cabuts segueix el següent enllaç: Restauració gegants y cabuts Segorbe (castellà).