fbpx

Entrada de Bous i Caballs. Del 9 al 15 de septembre 2019

L’Entrada de Bous i de Cavalls. Festa d’Interés Turístic Internacional.

La popular i coneguda festa de L’Entrada de Bous i de Cavalls de Segorbe, les primeres dades de la qual daten del segle XIV, conserva totes les seues peculiaritats que els seus creadors van saber imprimir-li. Especialment, les referides a la emoció i al risc que comporta aquest magnífic espectacle, on el ramat de bous es emparat i guiat pel carrer de Colón per una dotzena de valents i hàbils genets.

Aquesta espectacular festa, primer de tot declarada Festa d’Interés Turístic en desembre de 2005, i seguidament, el 9 de desembre de 2005, declarada Festa d’Interés Turístic Internacional es celebra durant la segona setmana de setembre, de dilluns a diumenge, a les 2 de la vesprada. Són testimonis una multitud de persones que formen una estereotipada muralla al llarg i ample del recorregut, convertint-se en aquests dies, la capital de l’Alt Palància, en una ciutat cada vegada més visitada per turistes i aficionats als bous.

LA TRIA DELS BOUS

L’activitat festiva comença al voltant de les dotze del migdia al passeig de Sopeña, des dels miradors dels quals es veu l’ampla vall formada pel riu Palància, i d’on els pastors realitzen el típic ritu de la tría, que consisteix en destriar del gros rotlle al ramat de bous que ha de córrer a L’Entrada.

LA PUJADA PEL RIALÉ

La pujada del ramat pel camí del Rialé, que es presenciada silenciosament per centenars de persones que es troben als laterals del camí, encara que a aquesta pujada el ramat no es emparat per cap cavallista.

LA REUNIÓ

A les dos del migdia, amb el soroll de la carcassa, comença L’Entrada al carrer del Argén. És a la plaça de los Mesones, on els genets i cavalls recullen els bous amb destresa i audàcia, a una estampa coneguda com la reunión, per començar seguidament la cursa amb perfecta harmonia.

LA CURSA

La multitudinària i popular festa de L’Entrada de Bous i de Cavalls de Segorbe discorre per un recorregut d’uns 500 metres, amb una durada aproximada d’un minut, principalment al llarg de la carrer de Colón, ocupat per una gran massa de públic que s’obre i es tanca, creant un corredor i barrera quan passen els bous i els cavalls.

LA DESFILADA DELS CAVALLISTES

No obstant això, el públic del carrer i aquell que ha vist L’Entrada des dels balcons i miradors no se’n va i roman alegre davant de la desfilada dels cavallistes, ara amunt per la carrer de Colón, per premiar un dia més la perfecció de L’Entrada, el plausible art de conduir el ramat, la seua valentia i la fortesa.