fbpx

Museu Municipal d´Arqueologia i Etnologia

Telèfon: 964 71 21 54

Direcció Plaza de los Mesones.

Horari: Dissabte de 11 a 14. i de 16 a 19h. Diumenge de 11 a 14h.

Precio: Entrada gratuita.

Està situat en un magnífic edifici construït l’any 1792 per ordre del rei Carles IV, a fi d’albergar les tropes que defensaven la ciutat. La seua visita ens permet un passeig a través de diferents cultures que han conviscut en aquestes comarques al llarg de la història.

La secció d’Arqueologia disposa de quatre sales diferenciades segons criteris cronològics: Paleolític, Eneolític i Edat del Bronze, Cultura Ibèrica i, finalment, Època Romana i Edat Mitjana. En aquestes es presenten els utensilis i les ferramentes utilitzats per l’home des de quasi els seus orígens, així com els materials utilitzats per a la seua fabricació, la seua evolució i les característiques particulars de cada època.

Eines de sílex, asta o banya, utensilis de bronze o ceràmica, vestigis de  costums ancestrals, armes ibèriques, estris de cultiu, àmfores, monedes romanes, inscripcions funeràries, utensilis medievals… ens remeten a l’evolució de la ciutat senyorial de Sogorb.

En la secció d’Etnologia, els utensilis arcaics de treball mostren la cultura rural, les labors i formes de viure dels homes i dones de la comarca sogorbina al llarg de tota la seua existència.

Subdividida segons els oficis artesans i materials utilitzats per al seu desenvolupament: corretgers (o albarders), cistellers, espardenyers, bastoners i artesans de la fusta, terrissers, una extensa mostra de ceràmica sogorbina i una última sala dedicada als pesos i mesures, en un temps en què un colze el formaven dos pams, i un pam, dotze dits, tot un viatge a l’època en què un treball necessitava ofici, paciència i dedicació.